maanantai 30. tammikuuta 2023

Osa 1: Saako asiakaspalvelijaa pyytää kahville?

30.1.2023

Kysyin netistä. Väittivät, että kahvittelukutsu asiakaspalvelijalle on erittäin epäsopiva. Lukuisten kokemusten mukaan asiakaspalvelutehtävissä toimivat nuoret naiset saavat läähättäviä ehdotuksia selvästi vanhemmilta miehiltä, eivätkä miehet ymmärrä yksiselitteistä kieltävää vastausta, vaan jatkavat läähättämistään.

Naisten kokemus on helppo ymmärtää. Kun vedettyjä rajoja rikotaan, se aiheuttaa ahdistusta.

On kuitenkin muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi käteen työnnetty lappu. Monien mielestä tällainen on noloa, teinimäistä suorastaan. Minä kuitenkin ajattelen, että kohtelias kiinnostuksen osoittaminen on suorastaan suotavaa tilanteesta riippumatta. Se täytyy tehdä niin, että vastapuoli ei joudu kiusalliseen tilanteeseen ja pystyy halutessaan peräytymään. Lapun voi heittää roskikseen, jos ei kiinnosta. Tärkeää on, että ehdotus on nopea ja kertaluonteinen ja ettei ehdottelija jatka ehdotteluaan, vaan kunnioittaa vedettyjä rajoja.

Suomessa on ikävä tapa puhua iskemisestä. Minusta iskemispuheet ovat inhottavia. Suotavampaa olisi puhua kiinnostuksesta. Romanttinen kohtaaminen alkaa aina kiinnostuksesta. Usein kiinnostus osoittautuu perusteettomaksi, mutta mitäpä kahvilla käymisessä häviää.

Jos nettipuheita uskoo, kiinnostuksen osoittaminen on väärin opiskelupaikalla, työpaikalla, harrastuksissa, Prismassa, kirjastossa, museossa, konsertissa ja ylipäänsä missä tahansa arjen tilanteessa. Myöskään baarissa ei monien mukaan ole enää sopivaa lähestyä, koska sinne on menty viettämään aikaa omalla porukalla, eikä seuraan pyrkiviä kaivata.

Jäljelle jää Tinder ja muut nettipalvelut. Tällainen nettiin ulkoistettu tutustumiskulttuuri on ihmisyydelle vierasta. Huomio pitäisi kiinnittää kohteliaisiin käytöstapoihin. Omasta mielestäni kenelle tahansa sopii ehdottaa missä tahansa, kunhan sen tekee toisen tunteita kunnioittaen ja helpon mahdollisuuden perääntymiseen jättäen.

Jos joku ahdistuu pelkästä kohteliaasta ehdotuksesta, johon ei liity uhkaa, vaatimuksia tai painostamista, se on mielestäni ahdistujan ongelma. Niin herkkä ei saa ihminen olla, että hän menee hipaisustakin rikki.

Mutta ylle kirjoittamastani huolimatta en todennäköisesti uskaltaisi pyytää asiakaspalvelijaa kahville. Sen verran sosiaalinen tuomio pelottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...