tiistai 31. tammikuuta 2023

Osa 2: Keski-ikäinen mies ja nuori nainen, tuomittavaa?

 31.1.2023

Jos naista selvästi iäkkäämpi mies on aloitteellinen, hän saa osakseen vähintään joltain osajoukolta halveksuntaa. Kulttuurissamme elää vahvana malli, jolla aktiivisesti nuoria naisia lähestyvä iäkkäämpi mies pyritään mitätöimään ja saattamaan häpeään. Toiminnan tapa ei vaikuta tulkintaan. Pelkkä ikäero riittää syyksi halveksua miestä.

Miehen maanitteluihin taipuvaa nuorta naista taas holhotaan ja hänelle yritetään syöttää uhriasemaa. Jos nainen kiinnostuu miehestä, hänet nähdään manipuloinnin kohteena, vaikutettuna, eikä itsenäisiä päätöksiä tekevänä subjektina. Näin tapahtuu silloinkin, kun kysymys on pelkästä seksistä.

Seksin suhteen tilanne muuttuu, jos kysymyksessä on kypsä nainen ja nuorempi mies. Tällöin nainen koetaan ennakkoluulottomaksi itselleen oikeutetusti nautintoa etsiväksi rohkeaksi toimijaksi. Nuori mies taas nimetään onnekkaaksi, koska hänellä on mahdollisuus kokea kypsän naisen rohkea seksuaalisuus. Näitä asetelmia löytää sekä iltapäivälehdistä että naistenlehdistä.

Jos kysymys on kypsän naisen ja nuoren miehen vakiintuneesta suhteesta, jotkut saattavat nostella kulmiaan, mutta tällöinkään moraalinen tuomitseminen tai häpeällä vaikuttaminen ei ole yhtä voimakasta kuin kypsän miehen ja nuoren naisen tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...