keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Osa 3: Voiko ikäerosuhde onnistua?

1.2.2023

Jos tavoitteena on pitkä liitto, ei voi. Vanhemman osapuolen kuolema pitää siitä huolen.

Jos tavoitteena on liitto, jossa pyrkimyksenä on maksimoida oma nautinto ja elämän helppous, ei voi, koska vanhemmasta osapuolesta tulee mahdollisesti nuoremmalle taakka. Pahimmillaan nuorempi joutuu omaishoitajaksi. Näin toki voi käydä saman ikäistenkin liitossa.

Jos sen sijaan tavoitteena on elää päivä kerrallaan ja nauttia siitä, mitä kukin hetki tarjoaa, ikäerosuhde on mahdollinen. Ikäerosuhteilijoiden haastatteluissa nousee esiin toistuvasti, että ikäero häiritsee enemmän ulkopuolisia kuin paria itseään. Vakiintuneessa suhteessa kumppaniin tottuu ja ulkoinen menettää merkitystään. Oleellista on henkinen yhteys, vuorovaikutus ja toimiva arki niin kuin missä tahansa muussakin suhteessa.

Omasta mielestäni ikäerosuhteiden hankalin asia liittyy lasten tekemiseen. Minusta kypsään ikään ehtineen miehen ei pitäisi ryhtyä isäksi. Se lisää riskiä saada vammainen lapsi, eikä lapselle ole eduksi, että hän menettää isänsä varsin nuorena. Myös isän jaksaminen valvomisineen saattaa olla vanhemmassa iässä haasteellista.

Onnelle täytyy antaa mahdollisuus, mutta samalla on tunnustettava tosiasiat. Suo siellä, vetelä täällä. Jos elämä tarjoaa onnea normipoikkeaman muodossa, siitä tuskin kannattaa kategorisesti kieltäytyä, jos edes voimakkaasti ihastuneena tahdonalaisesti voi. Ikäero-onnen valitessaan on kuitenkin hyväksyttävä suhteen mahdollisesti hyvinkin hankala tulevaisuus ja jopa vapaaehtoinen lapsettomuus.

Ihminen joutuu koko elämänsä ajan kysymään, mitä on onni ja onnistuminen.  Kaikille kelpaavaa vastausta kysymykseen ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...