torstai 1. kesäkuuta 2023

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023

Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskustelevat, ei liian suuria ylilyöntejä pääse tapahtumaan, koska kohtaaminen luo keskustelulle ihmisyyttä kunnioittavat rajat.

Somen voima, valta ja tunnekeskeisyys ovat kuitenkin saaneet minut epäröimään, koska vaikuttaa siltä, että tunteiden lietsonnalla pystytään kokoamaan suuria ryhmiä, joista on todellista haittaa erilaisille vähemmistöille, vaikka vähemmistöistä ei olisi mitään konkreettisesti mitattavaa haittaa juuri kenellekään. Haittana en pidä sitä, että joku joutuu näkemään kahden naisen suukon.

Yhtäältä olen sitä mieltä, että ihmisellä täytyy olla oikeus julkisesti tuomita ja nimetä sairaaksi esimerkiksi homous, transsukupuolisuus tai kinkyys.  Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, että somessa tuomitseminen tarttuu ja leviää ja muuttuu ideologiaksi. Ideologia taas väistämättä johtaa syrjintään ja sortoon.

Tuntuu, ettei somen blokkitodellisuuteen voi vastata kuin blokkiutumalla itse. On ikään kuin ehdittävä kokoamaan joukkonsa taisteluun ja vedettävä mahdollisimman äänekkäästi rajansa, jotta ehtisi saada ihmisiä taakseen.

Maltillinen ja kohtaava dialogi ei vaikuta nykymaailmassa toimivan. Pyrkimys kohteliaaseen ja kohtaavaan keskusteluun ja moniarvoisuuden vaalimiseen johtaa herkästi ainoastaan siihen, että tulee jyrätyksi. Jos antaa tilaa konservatiiveille, se ei tarkoita, että konservatiivit antavat tilaa erilaisille, vaan siitä seuraa konservatiivien joukkoliike ja vähemmistöjen alas painaminen.

Minulla ei ole asiaan yksiselitteistä näkökantaa, mutta aika lailla olen menettänyt uskoni oletukseen, että samaan aikaan voitaisiin vaalia ihmisoikeuksia ja antaa oikeus mielipiteenvapauteen. Mielipiteenvapaus ei aiheuttaisi ongelmia, jos se rajoittuisi yksilöihin tai pieniin eristäytyneisiin ryhmiin, mutta sometodellisuudessa syrjivät mielipiteet saavat kannatusta ja leviävät demokraattiseen päätöksentekoon.

Ihmisillä on vahva biologinen taipumus jakaa muut ihmiset meihin ja muihin, oikeisiin ja vääriin ja syrjittäviin ja suojeltaviin. Jaot ovat palvelleet ihmislajin kykyä sitoutua yhteisöönsä ja tehdä sen kanssa yhteistyötä. Yksinään ihmiseläin on avuton, mutta yhteisönä erittäin vahva muihin eläinlajeihin verrattuna.

Jos hyväksytään oletus, että suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja muihin erilaisiin ja erottuviin on omantunnon kysymys, niin miten vähemmistöjen oikeudet voidaan turvata, kun tiedetään, että ihmislaji on biologisesti virittynyt syrjimään ja lyömään erilaisia? Lyöminen ulottuu kaikkiin puolustuskyvyttömiin, erilaisten vähemmistöjen lisäksi esimerkiksi köyhiin.

Pidän liberaalia ajattelua ohuena kulttuurin pintakerroksena. Uskon, että sen alla on taisteleva ja valtaa hamuava eläin, joka on valmis hyökkäämään joukolla erilaisia vastaan heti, kun saa siihen tilaisuuden. Mitä enemmän arvojen perusteita kyseenalaistetaan tekemällä niistä esimerkiksi omantunnon kysymyksiä, sitä enemmän kasvupohjaa hyökkäävien eläinten laumautumiselle on.

Internetin mahdollistama ihmisten kohtaaminen ei ole johtanut ymmärryksen ja sietämisen lisääntymiseen vaan päinvastoin valtataisteluun, jossa on tärkeää löytää joukkonsa ja hyökätä joukolla.

Minulle joukon valitseminen on aikaisemmin tuntunut vastenmieliseltä, mutta nyt jokin raja tuntuu ylittyneen. Vaikka kuinka tahtoisin kunnioittaa eri tavalla ajattelevia ja antaa heidän äänensä kuulua, kaikki heistä eivät tee samalla tavalla, vaan he hyödyntävät hyväntahtoisuuteni omaksi vallakseen. On ilmeisesti olemassa merkittävä joukko ihmisiä, jotka eivät pidä tasa-arvoa puolustettavana perusoletuksena, vaan jotka ajattelevat, että ihmiset kuuluukin arvottaa syntyperänsä, kulttuurinsa, varallisuutensa tai identiteettiensä perusteella.

Onko nykymaailmassa omien arvojen puolustaminen mahdollista ilman sotaista somemölinää? Jos on, niin miten se tehdään.  Oma kokemukseni on, että pyrkimys sopuisuuteen ja ymmärtämiseen ei ainakaan auta. Vallan saa nopeimmin eniten ja aggressiivisimmin ääntä pitävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...