keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Somemoderoinnin mielivaltaisuus

22.2.2023

Futisforumin kantava jäsen näyttää saaneen bannit ilman ainuttakaan järkevää perustetta. Tämä ei ole ensimmäinen eikä edes kymmenes kerta, kun somemoderoijien päätöksiä on vaikea ymmärtää. Uskon, että toisinaan mielivaltaiselta vaikuttavaan moderointiin on neljä syytä.

a) Moderoijan heikko sivistys- ja koulutustaso. Kun moderoijalla ei ole eväitä ymmärtää keskustelun sisältöä, bannit perustuvat väärintulkintaan.

b) Moderointi on vapaaehtoistyötä, siitä ei makseta. Moderoijiksi todennäköisesti hakeutuukin ihmisiä, jotka tahtovat käyttää valtaa. Jos on aikaa moderoida, on mahdollista, että muusta elämästä puuttuu sisältöä. Perusteettomasti valtaa käyttämällä voi kokea itsensä tärkeäksi. Vanha viisaus kuuluu, että kun valtaa on vähän, se on käytettävä tarkasti.

c) Moderoijan heikot tunnetaidot, kyvyttömyys tunnustaa omaa subjektiivisuuttaan ja hyväksyä erimielisyyden aiheuttamia kielteisiä tunteita. Jos moderoija suojelee omaa näkemystään ja samalla samanmielisten näkemyksiä, moderointi ei voi olla oikeudenmukaista.

d) Moderoijan kyvyttömyys erottaa, mikä on rakentavaa ja dialogista erimielisyyttä ja mikä henkilöä vastaan hyökkäämistä. Valitettavan usein moderoija lopettaa keskustelun juuri silloin, kun se on mehukkaimmillaan, vaikka kukaan varsinaisista keskustelijoista ei koe tulleensa loukatuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...