sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Joko Ruotsissakin ryhmään kuuluminen riittää tuomioon?

5.2.2023

Kirjoitin tämän tekstin ensin vihreiden valitettavan passiiviselle Kasvimaa-keskustelufoorumille.

---

Minua ärsytti jo ennen Ukrainan sotaa venäläisurheilijoiden sulkeminen pois urheilusta ilman konkreettisia todisteita dopingin käytöstä. Vaikka kuinka pystyttäisiin osoittamaan, että venäläiset todennäköisesti ovat käyttäneet dopingia, länsimaiseen oikeuskäsitykseeni ei mahdu ajatus, että heidät voidaan tuomita ilman konkreettista näyttöä. Länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan on parempi päästää vääryys tapahtumaan kuin tuomita ihmisiä, joiden syyllisyys ei ole varma.

Samankaltainen venäjän kansalaisten vastuuttaminen yhtenäisenä ryhmänä on tapahtunut Ukrainan sodan alettua. Jos on kuitenkin tutustunut venäläisten todellisuuteen esimerkiksi 1420-kanavan kautta (englanninkieliset tekstitykset), ymmärtää nopeasti, että vastuuttamisella ei ole muuta perustetta kuin halu kostaa.

Kanava kertoo väkevästi, ettei venäläisillä ole henkistä ymmärrystä, mahdollisuutta tai rohkeutta vaikuttaa maansa tilanteeseen, joten myös vastuun vaatiminen heiltä on perusteetonta. Venäläisten kurittaminen esimerkiksi pakotteilla on idealtaan sama kuin kurittaisi ymmärtämätöntä lasta, joka ei tiedollisesti pysty hahmottamaan kurituksensa syytä. Länsi tuskin myöskään hyötyy kurittamisesta, koska venäläiset valtion propagandan uhreina valmiiksi tietävät, että länsi on paha. Nyt se on heille entistä pahempi. Tuki valuu Putinille eikä järjestelmän sortamiseen.

Jos on vaikea ymmärtää venäläisten kurittamista, vielä vaikeampi on ymmärtää Ruotsissa alkanutta keskustelua siitä, että jos perheen lapsi käyttäytyy huonosti, koko perhe voidaan karkottaa maasta. Kun tällaista keskustelua käydään korkean elintason sivistyneessä länsimaassa, tuntuu, että koko läntinen perintö on hylätty ja korvattu ryhmäpaineeseen perustuvalla uskonnollisella kulttuurilla, kunniakulttuurilla.

Eipä ole vihreissäkään näkynyt venäläisten puolustamista, eikä ainakaan vielä eilen edes vihreiden Facebook-ryhmässä näkynyt kannanottoa Ruotsissa tapahtuvaa keskustelua kohtaan. Niin vahvasti kuin vihreät ovatkin ihmisarvoa puolustaneet, sopiva vihollinen näköjään tarkoittaa, että ihmisarvoon kuuluvat perusperiaatteet voidaan hylätä.

Ihmisarvo perustuu yksilön kunnioittamiseen riippumatta siitä, mitä ryhmää hän edustaa. Yksilöä ei voi tuomita ryhmään kuulumisen perusteella. Vihreätkin ovat hylänneet ihmisarvon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Johtaako mielipiteenvapaus syrjintään?

1.6.2023 Olen tavannut kannattaa voimakkaasti laajaa mielipiteenvapautta. Olen uskonut dialogiin, siihen, että kun erilaiset ihmiset keskust...